TIPY ŠÉFKUCHAŘE

Šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace Infinity, Tomáš Levý, připravil dva recepty na netradiční pochoutky.


Marinovaný losos (4 porce)

800 g filet z lososa
1 pomeranč
1 limeta
1 polévková lžíce soli
1 polévková lžíce cukru krystal
4 cl vodky

Filet z lososa očistěte a nakrájejte na cca 200g porce. Cukr a sůl promíchejte a "vmasírujte" do ryby. Vymačkejte šťávu z pomeranče, limety a smíchejte s vodkou. Touto směsí zalijte porce lososa a nechte v chladu marinovat minimálně 24 hodin.

Rybu vyndejte z chladu, důkladně omyjte a osušte. Grilujte krátce cca 2 minuty z obou stran tak, aby ryba zůstala uvnitř vláčná.

Tip šéfkuchaře:
Filet doporučuji koupit s kůží. Usnadníte si manipulaci při grilování.

Zajímavost:
Tato agresivní verze marinování do soli a cukru se využívá zejména pro přípravu ryb na uzení, kdy je cílem dostat veškerou vlhkost z ryby. Právě tímto způsobem se připravuje uzený či marinovaný losos, kterého všichni známe ze supermarketu. Varianta použitá v receptu je vylepšená o úpravu na grilu s využitím grilovacích briket KOBRI Premium, které dodají masu originální chuť i vůni.


Vepřová panenka á la Tampiquena [tampikéňa] (4 porce)

800g vepřová panenka (hovězí steakové maso)
80g rajčata
80g papriky
40g šalotka
1 stroužek česneku
chilli paprička (cca 1/4 malé papričky - podle chuti)
koriandr (snítka)
máta (cca pět lístků)
bazalka (snítka)
sůl, drcený pepř
1 limeta

Vepřovou panenku naporcujte po 200 gramech, každou porci rozkrojte po vláknu, aby vznikl plátek. Přidejte čerstvý drcený pepř a díky vysokému žáru briket KOBRI grilujte z obou stran pouze cca 2 minuty. Následně na plátky dejte větší vrstvu salsy, kterou si připravíte rozmixováním všech zbývajících surovin do konzistence hrubší pasty. Maso se salsou nechte chvíli prohřát na méně rozpálené části grilu.

Podávejte se zakysanou smetanou a limetkou pokrájenou na osminky.