GRILOVÁNÍ

Desatero zdravého a chutného grilování na kokosových briketách KOBRI

  1. Než začneme grilovat – při výběru místa pro umístění grilu, dbejte na bezpečnost; neopatrná manipulace s rozpáleným grilem může přivodit nepříjemné úrazy nebo zapříčinit požár.
  2. Na čem grilovat – v obchodech najdete velký výběr nejrůznějších druhů grilů, takže si budete moci vybrat ten, který přesně odpovídá vašim požadavkům, jak z hlediska velikosti, tak například s ohledem na místo, kde bude gril umístěn. Nikdy nepoužívejte podomácky vyrobené grily, jde o vaši bezpečnost.
  3. Důležitý je výběr vhodného topidla - na trhu je k dispozici široká nabídka produktů především z dřevěného uhlí. Zorientovat se v pestré škále výrobků není pro běžného spotřebitelé snadné, při výběru je nutné neřídit se pouze cenou, ale také kvalitou. V případě briket se ptejte jaké je použité pojivo a jaké jsou záruky kvality, u všech topidel se zajímejte o obsah aktivního uhlíku. Nyní se do ČR dostává novinka v podobě kokosových briket, které se ve světě rychle staly velkým hitem!
  4. Jedeme na nákup – při grilování kokosovými briketami se můžete řídit jednoduchým pravidlem: briket stačí málo a jídla na nich připravíte hodně. Jedna várka briket Kobri totiž dokáže žhnout i čtyři hodiny tzn., že vydrží na téměř celý večer bez zbytečného doplňování.
  5. Nepodceňujte bakterie – dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu pokrmů, zvláště pak masa. Správně připravená masová pochoutka je dostatečně propečená nejen na povrchu ale také uvnitř. Při přípravě surovin a následné konzumaci hotových pokrmů dbejte na dodržování hygienických zásad.
  6. Abychom si pochutnali - pochoutky, které se chystáte grilovat připravujte s dostatečným předstihem. Marináda z kvalitního oleje a koření a čerstvých bylinek zajistí chutnější výsledek kuchařského úsilí.
  7. Ani moc ani málo – žár regulujte vodou v rozprašovači. Jednou z nejzdravějších úprav pokrmů je grilování na nepřímém ohni, ideální je proto využití grilovacích misek, které zabrání přímému styku masa s rozžhaveným topidlem. Zároveň se doporučuje zabránit stékání tuku z pokrmů do ohně a předejít tak vznikajícím škodlivým výparům.
  8. Kdo uklidí po hostině – v tuto chvíli oceníte vlastnost kokosových briket, které vyhoří bez velkého množství popela, na který jste byli zvyklí u dřevěného uhlí. Pokud grilujete na roštu, doporučujeme odstranit mastnotu kartáčem a pečlivě omýt. Pouhé opálení roštu při dalším grilovaní nestačí.
  9. Kam uložit brikety na příští barbecue – briketám podobně jako dřevěnému uhlí nesvědčí vlhko a bude jim nejlépe na suchém místě, kde nebudou moci natáhnout vlhkost. Rozhodně je tedy nenechávejte na zahradě.
  10. Nezapomeňte na dobrou náladu – při setkání s rodinou nebo přáteli není nejdůležitější dobře propečený steak, ale dobrá nálada a pohodová atmosféra.